ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Τι είναι το Αλκοόλ

Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και έχει τον χημικό τύπο C2 H5 OH. Οι χημικές του ιδιότητες είναι οι εξής:

 

Η Προέλευση του Αλκοόλ

Η παραγωγή αλκοολούχων ποτών έχει τις ρίζες της στη Νεολιθική Περίοδο. Μάλιστα, θεωρείται ότι η μπίρα προηγείται του ψωμιού ως βασικό συστατικό της διατροφής εκείνη την περίοδο. Πικτογραφίες κρασιού που χρονολογούνται από το 3000 π.Χ. έχουν ανακαλυφθεί στην Αίγυπτο, ενώ κανάτες κρασιού από το 7000 π.Χ. έχουν βρεθεί στην Κίνα. Αντίστοιχα, στην Ινδία έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα, που αποδεικνύουν τη χρήση αλκοόλ κατά την Εποχή του Χαλκού.

Πώς παρασκευάζεται το Αλκοόλ

Το αλκοόλ που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση παρασκευάζεται μόνο από ζύμωση προϊόντων γεωργικής προέλευσης και είναι ένα διάλυμα αιθανόλης (αιθυλική αλκοόλη 95-96°). Αντιθέτως, η καθαρή αλκοόλη (κοινώς το καθαρό οινόπνευμα) είναι θανατηφόρα. Χρειάζεται μόλις μία ουγκιά (28 γραμ.) για να φτάσει η αλκοόλη στο αίμα σε επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου επίπεδα.

 

Ζύμωση 

 

Περιεκτικότητα αλκοόλ στα ποτά

Δείτε παρακάτω το επίπεδο αλκοόλ (αιθανόλης) σε διάφορα ποτά:

  • Μπίρα: 4% ως 6% (μέσος όρος 4.5%)
  • Κρασί: 7% ως 15% (μέσος όρος 11%)
  • Σαμπάνια: 8% ως 14% (μέσος όρος 12%)
  • Σκληρά ποτά – προϊόντα απόσταξης (π.χ. τζιν, βότκα, ουίσκι): 37.5% ως 55%